בשעה טובה החלטת להקים עסק. כעת עליך לנווט בסבך של רשויות המס והבירוקרטיה ולנסות להבין מהו המסלול הנכון ביותר עבורך. כך תעשה זאת צעד אחר צעד.
החלטת לפתוח עסק – מזל טוב ובהצלחה לך. אבל איך עושים את זה נכון? כאשר יוצאים לדרך עצמאית חשוב מאוד להבין איזה סוג עסק כדאי להקים, לאן ללכת, מה צריך להביא, על אילו מסמכים לחתום… בקיצור – איך להתמודד עם הבירוקרטיה של כל המוסדות השונים (מע”מ ביטוח לאומי ומס הכנסה) שבהם צריך לרשום את העסק.
יחיד/ חברה או שותפות?
השלב הראשון הוא להחליט איזה סוג ישות עסקית היא המתאימה לך ביותר. בעת הקמת העסק, יש להבדיל בין יחיד/ שותפות/ חברה. לשם כך, יש לקחת בחשבון מגוון רחב של גורמים, ביניהם: מהו תחום העיסוק? מי קהל היעד של העסק, מה מחזור ההכנסות הצפוי? איזו השקעה כספית נדרשת לצורך הקמת העסק? מה יהיו ההוצאות העיקריות? האם תעסיקו עובדים? ועוד. לכל אחד מהסטטוסים האפשריים משמעויות משלו מבחינת התנהלות העסק מול רשויות המס.
היתרונות המשמעותיים בהתנהלות כחברה הם למשל, תשלום מס מופחת, חבות מוגבלת של בעל העסק במקרה שהעסק נקלע לחובות והאפשרות של בעל העסק ליהנות ממעמד של שכיר בחברה.
שותפות היא מצב שבו מספר גורמים (יחידים או חברות) מתאגדים תחת ישות המדווחת לצורך מע”מ בתיק משותף. אך שימו לב: השותפות אינה בעלת תיק במס הכנסה, והמס בגינה צריך להיות משולם על ידי כל אחד מהשותפים בהתאם לחלקם ברווח.
עוסק פטור או עוסק מורשה?
יחיד יירשם כעוסק מורשה או עוסק פטור. עוסק פטור ועוסק מורשה נבדלים ביניהם בכך שעוסק מורשה גובה מע”מ מלקוחותיו על עסקאותיו, ובהתאם הוא גם רשאי להתקזז על המע”מ ששילם עבור הוצאותיו. עוסק פטור, לעומתו, אינו גובה מע”מ מלקוחותיו ולכן, אינו רשאי להתקזז על הוצאות מע”מ.
אז איזה עוסק עדיף להיות? אחד הדברים שאליהם יש לשים לב בבואנו לבחור בין מעמד של עוסק פטור למורשה, הוא מגבלת מחזור העסקאות המרבי לעוסק פטור בשנה. תקרה זו מתעדכנת מדי שנה, וכיום עומדת על סך של 79,482 ₪. כלומר, אם המחזור צפוי לעלות על סכום זה, יש להירשם כעוסק מורשה. לעצמאי שעובד בעיקר עם אנשים פרטיים, לרוב מומלץ לעבוד כעוסק פטור, שכן מחיריו יהיו זולים יותר עבור הלקוחות.
ביטוח לאומי
ישנם מקרים שבהם עוסק בתחילת דרכו עשוי להיות פטור מתשלום ביטוח לאומי. למשל, אם הינו שכיר במקביל, או שהכנסתו נמוכה. גברים חייבים בכל מקרה בתשלום סכום מינימלי לביטוח הלאומי, אך אם בעלת העסק היא אישה נשואה, ייתכן שהיא זכאית לפטור מתשלומים לביטוח הלאומי. עם זאת, לעיתים כדאי לשלם את תשלומי הביטוח, וזאת על מנת ליהנות מהטבות מסוימות שחלות תחת אחריות הביטוח הלאומי, כמו ביטוח תאונות עבודה (רלוונטי במיוחד לאנשים העובדים בעבודות פיזיות או מסוכנות), או זכאות לדמי לידה.
פתיחת עוסק מורשה
באם החלטת שהישות העסקית המתאימה ביותר עבורך היא זו של עוסק מורשה, יהיה עליך לגשת למע”מ על מנת להירשם, עם המסמכים הבאים:
תעודת זהות
צילום של המחאה / המחאה מבוטלת
תעודה מקצועית (באם יש לכם כזאת)
חוזה שכירות או מסמך אחר המעיד על כך שיש לך כוונה לפתוח עסק בכתובת מסוימת
ניהול ספרים
חשוב מאד שכל בעל עסק ידע אילו פנקסים עליו לנהל, על פי חוק. חובת ניהול הספרים נובעת מתחום העיסוק, ולכן כדאי מאד לברר מראש איזה תיעוד נדרש מהעסק שבכוונתכם להקים, על מנת שלא להיתפס עם ניהול ספרים לא תקין – דבר המוביל לפסילת ספרים ואף עלול לגרור אתכם לתשלומי מס כבדים ומיותרים.
אחת לתקופה, רשויות מס הכנסה עשויות לזמן אתכם לדיון בנושא ולבקש לראות את המסמכים שאתם מנהלים. חשוב מאוד להגיע לדיון כזה עם כל המסמכים הרלוונטיים ולוודא שהם מנוהלים ונשמרים כראוי:
חשבוניות מס
קבלות
פנקס הזמנות
ספר לקוחות
תיעוד חוץ
תעודת משלוח
קופה רושמת – במידה שהעסק מנהל קופה רושמת, יש לוודא שהיא עומדת בתקנים הנדרשים וכי היא תמיד מכילה את סכום הכסף המופיע ב-Z.
שימו לב, לעיתים נציגי מס הכנסה מגיעים לעסקים ומבצעים בהם ביקורת פתע. במקרים אחרים, הם עשויים לבצע בעסק קנייה סמויה, כדי לוודא שהעסק רשם את התקבול בצורה נכונה.
על מנת לצלוח את תהליך הקמת העסק בצורה הכי נכונה, כדאי להתייעץ ולקבל ליווי מקצועי מרואה חשבון. מטרתו של ליווי כזה היא לתפור את החליפה המתאימה ביותר ללקוח. חליפה שמתאימה לעסק אחד, לא בהכרח תתאים לשני. נשמח להזמין אותך לפגישת ייעוץ ללא תשלום וללא התחייבות, לתפור עבורך את החליפה המתאימה לעסק שלך וללוות אותך בהצלחה העסקית שלך.